Sprayflaska för städningSvenska föräldrar har högre förväntningar än andra föräldrar i Europa på att det ska fungera smärtfritt att kombinera familjeliv med arbete, visar ny forskning.

Så står det inledningsvis i en artikel från Svenska Dagbladet vilken handlar om just stressen som småbarnsföräldrar känner. Och det är ju verkligen så! Vi lever i ett land där man ska kunna kombinera barn, arbete och hushåll utan problem, vilket är långt ifrån enkelt. Och självklart blir det en stress när man ska hinna med allt, och man känner att det inte fungerar. Om en av dessa kollapsar så påverkar ju det också allt annat också. Säg att du ska hämta ditt barn på dagis klockan 15:00, men inte kommer ifrån jobbet och istället kommer till dagis 15:30. En halvtimme kanske inte låter så farligt, men detta kan bli problematiskt. Nu är barnet extra trött och kanske lite grinigt eftersom han eller hon fått vara kvar extra länge och ytterligare några minuter läggs på det redan hårda tidsschemat. Nu gäller det att skynda till affären för att handla vad som behövs och sedan skynda vidare hem för att laga maten. Väl hemma kommer lugnet, nu är det bara att laga och snart kommer det vara läggdags. Men i och med förseningen från arbetet hinner du inte med disken, och den får stå till dagen efter. Vilket så klart gör det problematiskt när du ska laga mat. Och så vidare. Ni förstår tanken, det är otroligt stressigt att ha småbarn, och det är svårt att få tiden att räcka till. Städning är ofta vad som blir lidande, och självklart påverkar det ens psyke. Här är några saker som kan underlätta för dig som har barn:

  • Det finns bra och billig städning i Stockholm, som du kan utnyttja om du har svårt att få tiden att räcka till. På så vis kan du få mer tid till barnen, och alltid känna dig nöjd över att det är städat i ditt hem. Det finns ingen anledning till att du ska klara av allting själv.
  • Planera veckan, så kommer du säkerligen att märka hur mycket lättare vardagen blir. Om du till exempelvis vet exakt vad ni ska äta varje dag, slipper du stressa förbi affären på vägen hem.
  • Hjälps åt. Om du inte är ensamstående och har en partner så är det viktigt att ni hjälps åt och avlastar varandra. Detta gör att båda kommer att stressa ner mer, och vardagen blir per automatik lättare.