Finns det inga jobb måste man söka i andra trakter. Det har många arbetslösa i Kristianstad fått erfara. Evelina vet inte om hon ska ljuga om att hon sökt ett jobb eller inte.

Det är inledningen till en artikel i Kristanstadsbladet vilken handlar om att en kvinna som de kallar Evelina. Hon har arbetat i fabrik under större delen av sitt liv, men blev plötsligt arbetslös när fabriken las ner. Arbetsförmedlingen anser nu att hon ska söka jobb på andra orter också, vilket kvinnan i artikeln har svårt att ta in.

Och det är ju faktiskt lite lätt fördärvligt att läsa det här. För visst är det väl så att man inte ska behöva flytta till en stad väldigt långt bort, som till exempel Stockholm. Men, vad man ska kunna göra är att i alla fall överväga det faktum att man kanske måste jobba långt bort för att kunna arbeta. En flytt är faktiskt någonting som man bör kunna göra oavsett var man bor, om man verkligen vill ha arbete. Det hela kallas relocating, och man behöver inte ens flytta långt. Men man ska också komma ihåg att de flesta företag erbjuder en övernattningslägenhet till de som har sitt boende långt borta. Och då behöver man inte ens flytta. Problemet är med andra ord i princip löst. Man kan som arbetslös inte förvänta sig att möjligheterna bara ska öppna upp sig från ingenstans, utan det gäller att ta tag i saker själv. Och om man då får arbeta på en ort lite längre bort, och kanske spendera några nätter i en annan stad för att kunna arbeta, är det bara att acceptera.

Kvinna med flyttkartonger