Roliga sommarlekar

Vi gissar att det är en hel del som åker ut på sina landställen runt om i Sverige. Visst kommer det finnas saker att göra, men barnen kan lätt efter några veckor bli rastlösa. Därför har du här roliga sommarlekar som du och barnen kan göra just på landet. Listan på alla lekar hittas nedan!

BLIXTLÅSDRAGKAMP
Antal personer: minst 6
Ålder: från 7 år
Material: inget
Underlag: grus, gräs, sand, asfalt, snö

Kort Beskrivning
Deltagarna delas upp i två lag. Lagen ställer sig på led med ansiktena mot varandras motståndarlag. Rita en linje en bit bakom varje lag. Sedan kopplar de armkrok med motståndarna enligt blixtlåsprincipen. Det lag som drar motståndarna över sin egen linje har vunnit. En riktigt rolig variant av sommarlekar.

FRUKTSALLAD
Antal personer: minst 10
Ålder: från 5 år
Material: inget
Underlag: gräs, grus

Kort beskrivning
En person utses till ledare. Han eller hon kan till exempel säga ”alla som har röda byxor byter plats!” Då ska de som har röda byxor på sig byta plats med någon annan som också har det. Så kan ledaren fortsätta genom att säga olika saker, till exempel ”alla som tycker om potatismos byter plats”. Ledaren kan också fördela namn på olika frukter till deltagarna och sedan ropa ”alla bananer byter plats”, ”alla persikor byter plats” och så vidare.

SOMMARLEKAR FLASKPOST
Antal personer: minst 2
Ålder: från 7 år
Material: tre flaskor, sex tennisbollar
Underlag: gräs, grus, sand, snö

Kort beskrivning
De tre flaskorna ställs upp i en jämn rad med varsin tennisboll ovanpå. Den första deltagaren får tre bollar och ska försöka pricka ner bollarna från flaskorna.
Poängräkning:
Nedslagen boll = 5 poäng
Miss = 0 poäng
Nedslagen flaska = -2 poäng

FÖLJA REPET
Antal personer: obegränsat
Ålder: från 2 år
Material: rep, ögonbindel
Underlag: gräs

Kort beskrivning
Detta är en av många sommarlekar med ögonbindel. Välj ut ett område med några träd. Knyt ett rep som löper mellan flera träd. Placera något gissningsföremål vid varje stopp (träd). Det kan till exempel vara en balja med vatten med ett par ägg i där man får känna med en hand och gissa hur många ägg det är i baljan, vid nästa stopp kan det vara ett gummidjur och man får känna och gissa vad det är för djur, en frukt vid nästa stopp och så vidare. Leken är superkul och oförglömlig! Den kräver en handledare för varje barn som ska gå, och man måste starta med ett par minuters mellanrum.

HÄR KOMMER VI!
Antal personer: minst 10
Ålder: från 3 år
Material: inget
Underlag: gräs, grus, asfalt, snö

Kort beskrivning
Deltagarna ställer sig på rad bredvid varandra. En person utses till udde och ställer sig mittemot. Utan att udden hör bestämmer deltagarna vad de ska härma, till exempel ett djur, ett yrke eller en kändis. När det är klart går de i samlad grupp fram mot udden och säger i taktfast glad talkör: ”Här kommer vi, här kommer vi, här kommer vi” – tills att de kommit nästan ända fram till udden. Udden sträcker fram sin hand som ett stopptecken och säger i bestämd ton: ”Stopp! Inte ett steg förrän ni visar vilka ni är!” Deltagarna kliar sig som apor, muar som kor, syr som skräddare eller sjunger som Magnus Uggla. När udden gissar rätt får udden jaga och ta fatt så många deltagare den kan, vilka då blir medhjälpare. Leken upprepas tills alla är tagna.

KUNGENS SÖNER
Antal personer: minst 5
Ålder: från 5 år
Material: sten, eller stol
Underlag: gräs, grus, asfalt, is

Kort beskrivning
En av deltagarna utses till kung. De övriga deltagarna är söner som har sitt bo en bit bort från kungen. Kungen sitter på sin tron; en stol eller sten. Sönerna kommer viskande överens om vad de ätit och druckit till middag samt vilket yrke de ska illustrera utan ord. Sönerna går viskande fram till kungen, som hälsar ”God dag mina söner!”
Sönerna bockar: ”God dag min kung”
Kungen: ”Vad har ni ätit till middag?”
Sönerna svarar exempelvis: ”Skoband med grus”.
Kungen: ”Vad har ni druckit?
Sönerna svarar: ”Bläck”
Kungen: ”Vad har ni haft för efterrätt?”
Sönerna svarar exempelvis: ”Vampyrsoppa”
Kungen: ”Vad har ni för yrke?”

Sönerna visar med rörelser vilket yrket är. När kungen gissat rätt, springer sönerna iväg och kungen försöker fånga någon. Den fångade får i nästa omgång hjälpa kungen.

RÄVJAKTEN
Antal personer: minst 8
Ålder: från 5 år
Material: inget
Underlag: grus, gräs, sand, asfalt, snö

Kort beskrivning
Deltagarna står i ring och låtsas vara gäss. En utses till räv och går inne i ringen. Räven strosar runt i ringen tills hon eller han plötsligt ställer sig mellan två av deltagarna och ropar: ”Spring för livet!” De två ska då springa runt ringen på utsidan tillbaka till sina platser. Räven tar den ena platsen, och den som kommer sist tillbaka blir räv nästa gång. Kolla också in kalasguiden för fler roliga sommarlekar för både vuxna och barn.

SARDINBURKEN
Antal personer: minst 6
Ålder: från 4 år
Material: inget
Underlag: gräs, grus, sand, snö

Kort beskrivning
Den här leken är som kurragömma fast tvärtom. Alla räknar till 100 utom en som springer och gömmer sig. Därefter börjar alla leta. Den som hittar den gömde säger ingenting utan försöker obemärkt gömma sig på samma ställe (ligg tätt, tätt bredvid och även ovanpå varandra). Det blir trångt som i en sardinburk. Den som hittar gömstället först får gömma sig nästa gång.

SKORPAN
Antal personer: minst 2
Ålder: från 3 år
Material: liten boll eller kula, eller kastpåse (med sand, ris, eller ärter)
Underlag: asfalt, grus, sand, snö

Kort beskrivning
Rita en stor cirkel, minst två meter i diameter (ju större desto svårare). Rita in siffror som på klockans urtavla från 1 – 12 runt cirkeln. Gör en grop i mitten på cirkeln. Deltagarna ställer sig efter varandra i turordning utanför cirkeln vid siffra 1. Den första personen börjar med att kasta en liten boll in i gropen. Lyckas det, flyttar man till siffra 2 och får kasta igen. Vid miss får nästa deltagare börja. Deltagaren står kvar vid den siffra som missades och får en ny chans att kasta i nästa omgång. Leken fortsätter och först till 12 vinner.

Variant
Rita en stor cirkel med krita (som ovan) och rita en liten cirkel i mitten av den stora cirkeln. Därefter ritas siffrorna 1 – 12 in. Deltagarna ställer sig efter varandra och kastar en kastpåse istället för boll. Leken fortsätter som ovan.

TUNNELBOLL
Antal personer: Minst 8
Ålder: från 7 år
Material: två medelstora bollar
Underlag: asfalt, gräs, grus

Kort beskrivning
Deltagarna delas upp i två lag. I varje lag ställer sig deltagarna bredbent bakom varandra på en halvmeters avstånd. På en given signal rullar den förste i ledet bollen i tunneln mellan benen till den sista. Denne tar bollen och springer fram till första plats och rullar iväg bollen i tunneln. Så fortsätter leken tills den sista i ledet kommit ställt sig längst fram. Det lag som blir först har vunnit. Om bollen rullar ut på sin väg genom tunneln hämtas den in och fortsätter där den rullar ut.