Med hösten drog säsongen igång för inbrottstjuvarna. Det finns en del tips och trix du kan ta till för att värja dig från tjuven. Inför julledigheten är det bra att komma ihåg nu när en ny topp närmar sig. Fysiska skydd mot inbrottstjuvar är viktigt men i takt med den ökade digitaliseringen är dem digitala skydden oerhört viktiga för att undvika identitetskapning och identitetsstöld.

 

Att skydda sig från inbrott och ID-kapning blir allt viktigare. Dels för att jul närmar sig, dels för att tjuvarna också är digitaliserade. Inbrotten ökar till exempel generellt sett i slutet på augusti och i början av september när folk har lämnat sommarstugorna, sedan ökar det under hela vintern. Särskilt under november och december. Det beror på att vintern är mycket mörkare vilket gör att tjuvar har lättare att se om någon när hemma eller inte och syns själva sämre i mörkret. Enligt sr.se är sociala medier en stor bov i ökningen av inbrott. Professionella inbrottstjuvar läser av olika kvarter och tittar på Facebook. Många checkar in på platser på Facebook utan en närmare eftertanke på att inbrottstjuven får en gratisbiljett. Som privatperson går det dock att undvika inbrott på flera sätt. Några tips är följande:

 

  • Använd timer– ha lampor på timer och se till att det står en bil på uppfarten
  • Godkända lås– se till att ha godkända lås och altandörrar utan vred
  • Belys altanen– se till att det är ljust och rymligt runt omkring altan och fönster
  • Lås in hjälpmedel– lås in stegen och andra trädgårdsredskap som kan hjälpa tjuven
  • Installera larm– se till att installera larm med övervakning
  • Grannsamverkan– hjälp och uppmärksamma varandra på aktivitet i området
  • DNA skydd– med Smart DNA kan du spraya dina viktigaste saker som polisen kan identifiera vid tillslag

 

Skydd mot ID-kapning

 

Identitetsstöld och identitetskapning blir allt vanligare idag. Det finns sätt att göra sig mindre sårbar på men det är svårt att skydda sig hundraprocentigt. ID-kapning kan handla om att någon använder ditt namn, hemadress och personnummer för att till exempel handla på internet. Bedragaren kan också använda dina uppgifter till att ta lån, få ut betalkort och köpa varor på kredit. Det du kan göra för att skydda dig är att alltid vara försiktig och kritisk. Öppna till exempel aldrig okända länkar eller e-postadresser som du är osäker på. Lämna heller aldrig ut uppgifter online. Även om avsändaren verkar förtrolig– din bank eller liknande– lämna aldrig ut några uppgifter. Ring din bank om du är osäker. Skicka heller inte dina bankuppgifter eller annan personlig information via e-post. Se också till att använda olika lösenord på nätet med hög säkerhetsnivå och ha ett uppdaterat virusskydd. Använd endast tjänster som ger dig information via e-post eller direkt i mobilen om någon har tagit en kreditupplysning på dig. Ge aldrig ut dina lösenord, koder eller uppgifter och var försiktig när du kastar papper med personlig information på. Håll slutligen koll på ditt konto. Kolla kontot regelbundet för att kontrollera att inga ovanliga transaktioner gjorts.