I dag skriver vi om säkerhet och dess motsats, otrygghet och risker. Vi pratar om hur man kan skydda sig och vad man kan tänka på, samt kommenterar ett antal stölder som skett när tjuven varit framme.

malmö_gamlastan MINDREI Sundsvalls Tidning kan vi läsa om det som nyligen skedde på en skola i Sundsvall där högstadieelever blev bestulna på sina jackor, som hängde utanför lektionssalen (som så vanligt är). Hela fem elever har förlorat sina jackor och detta alltså inne i skolan. Dessvärre finns det ingen misstänkt för denna stöld, i alla fall inte ännu.

En onödig stöld helt klart, som kostade dyra vinterjackor av elever, på en skola där de givetvis ska vara säkra. Det är en sak att skydda hemmet men att skydda sina barn i skolan är ett ganska omfattande projekt, det är med andra ord upp till skolan att se över sin säkerhet.

Något som också sker ofta i vårt samhälle är att kortbedrägerier sker, så kallas skimming, allt fler handlar sedan varor online i någon oskyldig, ovetandes namn. Mer om detta kan man läsa om i en artikel i Dagens Nyheter där det berättas om en man i Trollhättan som kommit över tusentals kortnummer, över hela världen. När man använder en annan persons kortnummer för online-shopping kan det ibland kallas för datorbedrägeri, från BRÅ kan vi få följande siffor:

Antal anmälningar för datorbedrägerier:

År                            Antal

  • 2010                     25668
  • 2011                     19960
  • 2012                     22359
  • 2013                     34284
  • 2014                     42817

Siffrorna pekar på en illavarslande ökning. Vad kan man då göra för att skydda sig? Jo man kan bland annat använda sig av så kallad spärrservice och spärra kontokort och värdehandlingar, till exempel via denna sida: https://www.mysafety.se/sparrservice

Att tänka på för att skydda hemmet

I en artikel i Expressen kan en få än mer information vad gäller hur man kan skydda sig från bland annat inbrott i hemmet, en annan sak som blossat upp – särskilt på grund av vintermörkret som gömmer tjuvarna på ett effektivt sätt. Bland annat tipsas det om att jobba för en god grannsamverkan, byta lås när en flyttar in i en ny bostad, använda ytterbelysning med rörelsevakt men även ta bilder på ens värdeföremål, som gör det lättare att få ut pengar från försäkringsbolaget om en råkar ut för brott. Sedan är det också ett bra råd att inte ha några värdesaker förvarade i hallen, som en ofta råkar ha av slentrianmässiga skäl.